En sommardag i mars

Sjutton sorters specialtomater och ett husbygge – odlingsträdgårdsmästare Ralf Snellman ligger inte på latsidan. Ifjol axlade han rollen som chef för Torp Handelsträdgård och med sin långa erfarenhet av tomatodling ger han svar på vilka egenskaper en bra tomat bör ha och hur den ska smaka.

Det är en välkommen kontrast att stiga in i Torp Handelsträdgårds växthus i mars. Här är det tjugo grader varmt och aningen fuktigt i luften. Tomatplantorna som redan hunnit växa ett par veckor lyser grönt. Det går att känna doften av grönska och om man blundar kunde det lika gärna vara en vindstilla dag i juli.

Ralf Snellman pekar ut tomatsorter samtidigt som han nyper bort några tjuvar. Han har jobbat i växthusen sedan början av 80-talet och ifjol axlade han rollen som handelsträdgårdens chef.

– De här plantorna är av sorten Zebrina och kommer att ge svarta tomater. Jag har också höga förhoppningar på honungstomaten Nebula, om den är lika god som det låter blir det nog bra.

 

 

Just de här sorterna kommer inte ut till någon butik, de odlas i liten skala och beroende på hur de artar sig kan de odlas i större utsträckning nästa år. Majoriteten av de 10 000 plantorna är röd klastomat och en knapp fjärdedel gul klastomat.

– Fjolåret var utmanande med tanke på det stora utbudet specialtomater på marknaden, men för oss säsongsodlare är det just specialtomater som gäller. I år odlar vi sammanlagt 17 tomatsorter, de flesta på prov.

Vill man provsmaka så kommer testsorterna i mån av tillgång bjudas ut i handelsträdgårdens självbetjäningskiosk. Den är öppen 24/7 under säsong och finns vid växthusen på Farmvägen 2 i Kållby. Rödklastomaterna och gulklastomaterna säljs av Fresh Servant och hittas i matvarubutiker så snart de första tomaterna mognat, någon gång i senare hälften av april.

 

 

Säsongsodlingen innebär att det finns lugnare perioder i växthuset då Ralf istället kan hjälpa till på Torp Frys foderkök och farm. Variationen är enligt honom själv något av det bästa med hans arbetsvardag.

– När vi startat upp växthuset i februari och allt är i skick där kan jag hjälpa till med parning på farmen. Jag är i växthuset under högsäsong och på hösten hoppar jag in på foderköket när de har som mest intensivt. Sen avslutar vi växthussäsongen nån gång i månadsskiftet oktober/november och då kan jag vara med i pälsningen sista delen av året.

Det är inte bara arbetsdagen som är omväxlande, Ralf är mycket aktiv på fritiden också. Han är ordförande för DUV Jakobstad, medlem i brandkåren och arrangör av Fiskets natt. Han ordnade Fiskets natt första gången 2001 och sedan dess har det blivit ett populärt evenemang för hela byns invånare med programpunkter som fisketävling, allsång och årets Kållbybo. I år infaller natten 8-9 juni och undantagsvis ordnas kvällsfesten på lördag istället för fredag.

Ett par hundra meter från handelsträdgården bygger Ralf och frun Anki sitt egenritade hus som de hoppas ska vara färdigt i maj. Tomten ligger på en udde där Esse å kröker sig.

 

 

– Det är definitivt drömtomten, annars hade vi inte byggt nytt. Jag ritade huset tillsammans med mågen som studerar till byggnadsingenjör och favoritrummet blir troligen det inglasade rummet där Anki och jag kan blicka ut över tomten. Jag drömmer också om sommarkvällar där jag kan sitta på bryggan och meta med barnbarnet Neo.

Det är en stund kvar till sommaren. Ån är ännu frusen och tomten klädd i vinterskrud men borta i växthuset surrar humlorna i sommarvärmen. Småningom kommer säsongen igång på allvar och till sommaren kommer skoleleverna. Många skolelever har genom åren sommarjobbat i växthusen – inklusive Ralf själv.

 

 

– Jag började jobba i växthusen under grundskolan och fortsatte på heltid direkt efteråt. I vuxen ålder utbildade jag mig till odlingsträdgårdsmästare och i efterhand kan jag se att det var ett lyckat val för mig. Jag hade stor nytta av min erfarenhet när jag skolade mig.

Varje sommar har handelsträdgården kring 15 skolelever som jobbar med att sköta om tomatplantorna samt plocka och packa tomaterna. Att skapa arbetsplatser är en av verksamhetens viktigaste uppgifter.

– Det finns inga stora pengar att göra. Får man det att gå runt så är det bra, men om man kan erbjuda arbete till 15 ungdomar plus de som jobbar här året om så är det otroligt bra. Varenda arbetsplats är viktig.

 


Ralf med kollegorna Josefin och Cecilia Snellman.

 

Slutligen, eftersom han snart har fyrtio års erfarenhet av tomatodling är man givetvis nyfiken på vilka egenskaper Ralf tycker att en bra tomat har. Och hur smakar egentligen en riktigt bra tomat? Han tvekar inte när han svarar.

– Ur odlarperspektiv är det såklart viktigt att sorten ger stor skörd och att den har god hållbarhet, men smakmässigt är det tomatens sötma som avgör. Ju sötare desto bättre. Det går faktiskt att mäta sötman med Brix-skalan. Vanliga tomater har värdet 4-5 på skalan, specialtomater har mellan 4-10 och riktiga delikatesstomater har ett värde på över 10. Vi har haft en sort med värdet 11 nån gång. Min personliga favorit är Conchita, den rödklastomat vi odlar mest av, den är söt och god.

 

Ralfs tomattips

  • Förvara tomaterna i rumstemperatur, de är godast då.
  • Välj inhemska tomater, den korta transportsträckan innebär att de kan plockas när de är helt mogna vilket ger bättre smak.
  • Välj giftfria tomater. Vi använder till exempel enbart biologisk bekämpning.
  • Ät mycket tomat, lykopen som finns i tomater skyddar mot prostatacancer och hudcancer.
  • Körsbärstomater i alla former är goda att grilla!

Recept på enkel tomat- och rödlökssallad

400 gram solmogna tomater
4 msk olivolja
4 msk vinäger
1 rödlök
½ tesked salt
svartpeppar

Skölj och skiva/halvera tomaterna. Hacka rödlöken och lägg i en skål tillsammans med tomaterna. Tillsätt olivolja, vinäger, salt samt peppar. Servera i en skål.