Kesäpäivä keskellä maaliskuuta

Seitsemäntoista lajia erikoistomaatteja ja talonrakennus – kasvipuutarhan viljelypuutarhuri Ralf Snellman ei laiskottele. Viime vuonna hän otti vastuulleen Torp Handelsträdgårdin päällikön tehtävät ja antaa pitkällä kokemuksellaan tomaatinviljelystä vastaukset siihen, millaisia ominaisuuksia hyvällä tomaatilla tulee olla ja miltä sen tulee maistua.

On miellyttävä vastakohta astua sisään Torp Handelsträdgårdin kasvihuoneeseen maaliskuussa. Lämpötila on täällä kaksikymmentä astetta ja ilma hieman kostea. Tomaatin taimet ovat ehtineet kasvaa jo muutaman viikon ajan ja ne vihertävät. Vihreyden tuoksun tuntee ja jos sulkee silmänsä voi kuvitella olevansa keskellä tyyntä heinäkuun päivää.

Ralf Snellman esittelee tomaattilajikkeita samalla kun hän nyppii pois muutamia sivuversoja. Hän on työskennellyt kasvihuoneessa 80-luvun alusta saakka ja otti vastuulleen kauppapuutarhan päällikön tehtävät.

– Nämä taimet ovat Zebrina-lajiketta ja niistä tulee mustia tomaatteja. Minulla on myös suuret odotukset hunajatomaatti Nebulan suhteen, ja jos ne maistuvat yhtä hyvälle kuin mille nimi kuulostaa, niin niistä tulee hyviä.

 

 

Nämä lajikkeet eivät pääse kauppoihin, niitä viljellään pienessä mittakaavassa ja sadon onnistumisesta riippuen niitä voidaan viljellä seuraavana vuonna suurempiakin määriä. Suurin osa 10 000 taimesta on punaista runkotomaattia ja vajaa neljännes keltaista runkotomaattia.

– Edellisvuosi oli haastava erikoistomaattien runsaan tarjonnan vuoksi, mutta meille kausiviljelijöille nimenomaan erikoistomaatit ovat se juttu. Tänä vuonna viljelemme yhteensä 17 tomaattilajiketta, useimpia koemielessä.

Jos haluaa koemaistaa, testilajikkeita on saatavuuden mukaan tarjolla kauppapuutarhan itsepalvelukioskissa. Se on avoinna sesonkiaikana 24/7 ja sijaitsee kasvihuoneiden vieressä osoitteessa Tarhatie 2, Kolppi. Fresh Servant myy punaisia ja keltaisia runkotomaatteja ja ne löytyvät ruokakaupoista heti ensimmäisten tomaattien kypsyttyä, huhtikuun puolivälin jälkeen.

 

 

Kausiviljely tarkoittaa, että kasvihuoneessa on rauhallisempia jaksoja, jolloin Ralfilla on mahdollisuus auttaa Torp Frysin rehukeittiöllä ja tarhalla. Vaihtelu onkin hänen mielestään oman työarjen ehdottomasti paras asia.

– Kun olemme aloittaneet kasvihuoneella helmikuussa ja kaikki on siellä kunnossa, voin auttaa parituksessa tarhalla. Huippusesongin aikaan olen kasvihuoneella ja syksyllä menen rehukeittiölle, kun siellä on kaikkein kiireisin aika. Kasvihuonesesonki päättyy loka-marraskuun vaihteessa ja silloin voin osallistua nahoitukseen vuoden loppuun asti.

Vaihtelevia eivät ole ainoastaan työpäivät, Ralf on erittäin aktiivinen myös vapaa-ajalla. Hän DUV Jakobstadin puheenjohtaja, palokunnan jäsen ja Fiskets natt -tapahtuman järjestäjä. Hän järjesti Fiskets natt -tapahtuman ensimmäisen kerran 2001 ja siitä saakka se on ollut suosittu kaikkien kylän asukkaiden tapahtuma. Ohjelmassa on kalastuskilpailu, yhteislaulua ja vuoden kolppilaisen valinta. Tänä vuonna yö osuu kesäkuun 8. ja 9. päivän väliin ja iltajuhla järjestetään poikkeuksellisesti lauantaina perjantain sijaan.

Parin sadan metrin päähän kauppapuutarhasta Ralf ja vaimo Anki rakentavat itse piirtämäänsä taloa, jonka he toivovat valmistuvan toukokuussa. Tontti on niemenkärjessä kohdassa, jossa Ähtävänjoki kaartuu.

 

 

– Se on ehdottomasti unelmatontti, muuten emme olisi rakentaneet uutta. Piirsin talon yhdessä vävyni kanssa, joka opiskelee rakennusinsinööriksi ja suosikkihuoneeksi muodostuu todennäköisesti lasitettu huone, josta Anki ja minä voimme katsella yli tontin. Unelmoin myös kesäilloista, jolloin voin istua laiturilla ja onkia lapsenlapseni Neon kanssa.

Kesään on vielä hetki aikaa. Joki on vielä jäässä ja tontti talviasussaan, mutta kauempana kasvihuoneella kimalaiset pörisevät kesän lämmössä. Sesonki käynnistyy pikku hiljaa toden teolla ja kesäksi saapuvat koululaiset. Monet koululaiset ovat vuosien aikana olleet kasvihuoneella kesätöissä – kuten myös Ralf itse.

 

 

– Aloitin työt kasvihuoneella peruskoululaisena ja jatkoin kokopäivätöissä heti sen jälkeen. Aikuisiässä kouluttauduin viljelypuutarhuriksi ja näin jälkikäteen näen, että se oli onnistunut valinta. Koulutuksessa minulle oli suurta hyötyä kokemuksestani.

Joka kesä kauppapuutarhalla on noin 15 koululaista, joiden tehtävänä on huolehtia tomaatintaimista sekä poimia ja pakata tomaatit. Työpaikkojen luominen on yksi toiminnan tärkeimmistä tehtävistä.

– Suurista rahoista tässä ei puhuta. Voi olla tyytyväinen siihen, että toiminta pyörii, mutta jos pystyy tarjoamaan töitä 15 nuorelle sekä heille jotka ovat täällä töissä ympärivuotisesti, niin se on uskomattoman hieno asia. Joka ikinen työpaikka on tärkeä.

 


Ralf sekä kollegat Josefin ja Cecilia Snellman.

 

Viimeiseksi, koska hänellä on pian neljänkymmenen vuoden kokemus tomaattien viljelystä, olen luonnollisesti utelias kuulemaan, mitkä ovat Ralfin mielestä hyvän tomaatin ominaisuudet. Ja mille todella hyvä tomaatti oikeasti maistuu? Hän ei epäröi vastatessaan.

– Viljelijän näkökulmasta on tietysti tärkeää, että lajike antaa suuren sadon ja että se on kestävä, mutta tomaatin makeus ratkaisee maun. Mitä makeampi, sitä parempi. Makeus on itse asiassa mahdollista mitata Brix-asteikolla. Tavallisten tomaattien arvo asteikolla on 4-5, erikoistomaateille 4-10 välillä ja oikeiden herkkutomaattien arvo on yli 10. Meillä on joskus ollut lajike, jonka arvo oli 11. Henkilökohtainen suosikkini on Conchita, punainen runkotomaatti jota viljelemme eniten, se on makea ja hyvänmakuinen.

 

Ralfin tomaattivinkit

  • Säilytä tomaatit huoneenlämmössä, silloin ne ovat parhaimmillaan.
  • Valitse kotimainen tomaatti. Lyhyt kuljetusetäisyys tarkoittaa, että ne voidaan poimia täysin kypsinä, mikä tarkoittaa parempaa makua.
  • Valitse myrkytön tomaatti. Me käytämme esimerkiksi ainoastaan biologisia torjunta-aineita.
  • Syö paljon tomaatteja, niiden sisältämä lykopeeni suojaa eturauhas- ja ihosyövältä.
  • Kirsikkatomaatit kaikissa muodoissaan sopivat hyvin grillattaviksi!

Helpon tomaatti- ja punasipulisalaatin ohje

400 grammaa auringon kypsyttämiä tomaatteja
4 rkl oliiviöljyä
4 rkl etikkaa
1 punasipuli
½ teelusikallinen suolaa
mustapippuria

Huuhtele ja viipaloi/halkaise tomaatit. Hienonna punasipuli ja lisää kulhoon tomaattien sekaan. Lisää oliiviöljy, etikka, suola sekä pippuri. Tarjoile kulhosta.