Turkisalalla ollaan kekseliäitä. Ovatko nämä fiksut ratkaisut sinulle tuttuja?

Tasaisin väliajoin saa lukea turkisalan notkahduksista, mutta harvemmin pääsee lukemaan alan fiksuista ratkaisuista. Notkahduksia tulee ja menee, ratkaisut pysyvät – ja niitä tulee koko ajan lisää.

Fysiikan peruslainalaisuus on, että jos aikoo pakastaa jotakin, on lämpö poistettava. Monissa jäähdytyslaitteissa ”lämpö menee harakoille” koska lämpö kuljetetaan katolle, jossa se jäähdytetään tuulettimilla. Turkiseläinrehua valmistava Torp Frys on ratkaissut asian paremmin. Jens Snellman, sähköön erikoistunut huoltomies, selittää:

– Lämmön katolle kuljettamisen sijasta me ajamme sen vielä yhden kompressorin läpi, joka nostaa lämmön 70-75 asteeseen. Näin pystymme hyödyntämään lämmön käyttämällä sitä rehuntuotannossa, kasvihuoneissa ja kaikissa sosiaalitiloissa sekä lisäksi tässä ympärillä olevissa kuudessa asuinkiinteistössä.

 

 

Jens kertoo lisäksi, että lämmin kaasu jäähdytyksestä ei ole ainoa asia, joka käytetään hyödyksi. Myös jäähdytyskompressorin öljylämpö käytettään. Siitä saadaan rehukeittiöön lattialämmitys.

Jos nämä lämmönlähteet eivät riitä, meillä on myös pannu, mutta sitä ei lämmitetä öljyllä.

– Suotuisissa olosuhteissa käytämme pannua melko vähän. Kun se on käytössä, se lämpenee puhdistetulla turkiseläimen rasvalla, joka on otettu talteen nahkonnassa ja ruhojen sterilisoinnin yhteydessä.

On helppo nähdä, kuinka nämä ratkaisut hyödyttävät luontoa ja alentavat kustannuksia, jotka vuorostaan vaikuttavat lopputuotteen hintaan – turkiseläinrehuun. Etuja on paljon.

– Ilman tätä lämmön talteenottoa kasvihuoneemme, joka on tärkeä työnantaja myös nuorisolle, ei pystyisi toimimaan kannattavasti.

 

 

Kannattavuus, niin. Keneltäkään ei jää huomaamatta, että farmareilla on tällä hetkellä rankkaa, kun paikallislehden etusivulla lukee ”Turkistarhaajat luovuttavat” (Österbottens Tidning ja Vasabladet 6.9.2018).

Tilanne on synkkä, osa ei halua tai pysty jatkamaan vuodenvaihteessa, mutta suurin osa ratsastaa myrskyn harjalla.

– Tarhaajat ovat neuvokasta väkeä ja alaa leimaa kekseliäisyys. Tällä alalla olemme eksperttejä käyttämään resurssit hyödyksi, kuten esim. hukkalämmön, Jens toteaa.

Alalta löytyy monia muitakin esimerkkejä fiksuista ratkaisuista.

– Eläinten lanta voidaan kompostoida lannoitteiksi pelloille tai jalostaa viljelyalustoiksi. Ja asia, joka ei ole vielä lyönyt läpi mutta jossa on suuria mahdollisuuksia, on varjotalojen katolla olevat aurinkopaneelit aurinkoenergian talteenottoa varten, Jens kertoo.

 

 

Turkiseläinrehun valmistuksessa käytetään useampia fiksuja ratkaisuja. Torp Frys ostaa vuosittain tonneittain liha- ja kalatuotannon sivutuotteita, joista muuten tulisi teollisuuden ongelmajätettä. Näin jäte pääsee hyötykäyttöön. Ja se hävikkirehu, joka huuhdotaan rehukeittiön lattialta, kuljetetaan Jepualle, jossa siitä tulee biokaasua.

– Me tiedämme, että tämä ala heilahtelee, sitä tapahtuu koko ajan, mutta se ei tarkoita, että kehitys pysähtyisi. Riittää kun katsoo mitä asioita on parannettu viimeisten 20 vuoden aikana ja ymmärtää, että suunta on selvä – me menemme eteenpäin, Jens vakuuttaa.