Vaali sitä mitä sinulla on

Tavoitellessamme lisää on helppo unohtaa se mitä meillä jo on. Mutta kaikki vaatii huolenpitoa, on sitten kyse asiakassuhteista, työyhteisöstä, puutarhasta tai rehukeittiön laitteista. Göran Snellmanin, Torp Frysin huoltomiehen, kohdalla kaikki yllä oleva pitää paikkansa.

– Jokainen kesä tarkoittaa tavallisesti minulle ja Caritalle uutta puutarhaprojektia, mutta tänä vuonna olemme todenneet, että aiomme ottaa rauhallisesti. Kummallista kyllä meidän neljä lastamme eivät usko sitä! Mutta tänä vuonna en halua luoda mitään uutta, haluan vain huolehtia siitä mitä meillä jo on.

Tämä on yksi viimeisistä asioista mitä Göran Snellman sanoo haastattelun aikana ja kuitenkin se antaa sävyn koko keskustelulle. Olemassa olevasta huolehtiminen ei koske ainoastaan hänen puutarhaansa. Kun miettii niin asiahan on itsestään selvä. Kuka olisi parempi pitämään huolta siitä mitä on kuin huoltomies?

 

 

Kelaamme nauhan 80-luvun alkuun. Göran muistelee lapsuuttaan. Useiden työkavereidensa tavoin hän on pyhittänyt lukemattomat iltapäivät ja illat koulun jälkeen Torp Frysille, sekä tarhalla, kasvihuoneella että rehukeittiössä. Joskus he saivat auttaa helpommissa tehtävissä, kuten nastojen irrottamisessa taanoista. Jos kävi hyvä tuuri, he pääsivät ajelulle rehuauton mukaan.

– Mieti miten kärsivällisiä he olivat, että saimme olla täällä. Täällä oltiin monta vuotta ennen kuin saatiin mitään virallista palkkaa, hän sanoo ja nauraa, mutta sitten hän vakavoituu.

– Näen tämän paljon enempänä kuin pelkkänä työnä. Pidämme huolta isoisän elämäntyöstä.

 

 

Huoltomiehenä Göranin työpäivät ovat vaihtelevia ja niitä on hankala suunnitella ennakkoon. Ei pysty ennustamaan mikä menee rikki ja on korjauksen tarpeessa. Siitä huolimatta yksi asia on varma.

– En pysty sanomaan milloin, en pysty sanomaan miten, minä en ehkä ole se joka korjaa, mutta korjaukset tehdään. Korjaukset tehdään aina.

Göran on vuorenvarma ja se on täysin ymmärrettävää. Kun miettii, että kiireisimmän sesongin aikana tuotetaan jopa 800 tonnia turkiseläinrehua joka päivä, tuotanto ei voi vain pysähtyä vaan sen on jatkuttava nopeasti. Asiakkaat ja heidän eläimensä odottavat rehua ja sitä he saavat. Useamman kuin yhden kerran on sattunut, että Göran on ollut juuri menossa perjantaisaunaan, kun puhelin soi ja hän on saanutkin vaihtaa työvaatteisiin.

 


Perhe voi nauttia puutarhasta myös talvisin, esim. pulahtamalla avantoon.

 

Kyllä, tämä on enemmän kuin työ, monella tapaa. Torp Frys on yhteisö, mutta asiakkaat menevät kaiken muun edelle. Ilman heitä ei myöskään Torp Frysin yhteisöä olisi olemassa.

Yritys pitää hyvää huolta asiakassuhteista, pitää yhteyttä heihin ja kehittää toimintaansa vastatakseen heidän tarpeisiin. Juuri tällä hetkellä rakennetaan uutta tuotantolinjaa, jonka tarkoitus on turvata toimitusvarmuus. Göran on mukana organisoimassa rakentamista.

 

 

– Varsinainen laajennus on valmis ja seuraavana odottaa lattiavalu ja vähitellen koneiden asennus. Uusi tuotantolinja vaatii vähemmän huoltoa ja työt keskeytyvät harvemmin. Se tulee vaikuttamaan ilman muuta myös huoltomiesten työhön, se antaa meille pelivaraa ja aikaa ehkäistä ennalta akuutteja korjaustarpeita. Todennäköisesti se johtaa myös siihen, että huolto voidaan monesti siirtää seuraavaan päivään.

Jo olemassa olevan vaaliminen tarkoittaa Göranin ja Torp Frysin tapauksessa asiakkaita ja yrityksessä olevaa yhteisöä. Göranille sanojen takaa löytyy myös jotakin muuta.

 

 

Heidän vanhin tyttärensä menee ensi kesänä naimisiin, ja lasten kasvaminen merkitsee Göranille ja Caritalle, että heidän elämässään kääntyy pikku hiljaa uusi lehti. Työn suhteen Göran toivoo, että lapset saavat kokea saman työn tekemisen ilon kuin mitä hän itse on Torp Frysillä saanut.

– Mielestäni on kova juttu pysyä samassa työpaikassa koko elämänsä. Mieti että voi viihtyä niin hyvin että haluaa tulla tänne kahvitauolle, vaikka on vapaapäivä. Toivon, että omat lapseni saavat tehdä sellaista työtä joka antaa heille saman ilon, turvallisuuden ja yhteisöllisyyden – kaiken sen mitä Torp Frys on minulle antanut.